Friday, October 7, 2011

bajet o bajet

bajet dh d bentang..so apa kta anda?huhu.
Td sy ade tbc status sorg membe kat fb..sy knl dia.mmg jnis ckp blagak..mmg rs cam nk lempang laju2 bt status gtu.huhu.tau la ko pegawai..

Sekian.

Set Bersalin

alkisahnya nk storry psl set bersalin apa sy pakai..eheheee
memandangkan sy bsalin czer lewat cket sy amek set bsalin...ms dlm pantang sy mmg xmkn ape2 set bsalin cuma amek ubt nk sembuhkan luka..
after bersalin at day 1/ day 2 cmtu my hubby belikan spirulina ELken, vit C Elken n IG6 Elken gak..ubt ni sume katanya nk sembuhkan luka cmtu la..tp sy mkn stakat 1 mnggu je cuz irdina mcm nk kuning je..so sy stop dlu mkn. tp mmg bgs product elken ni...yg plg sy suka spirulina tu la..mmg btl2 bt kte btenaga..lgpun dh lma sy mkn spirulina ni..since b4 kahwin lg.. ;)



~image from googles~

pastu dlm pantang mmg sy pantang btl2...mknn yg bleh d mkn pun sy xmkn..sbb takut dgr mcm2 cite..ade kata luka tbuka la klu mkn mcm2..tu yg sy xbrani..menu ms pantang cam biase ikan haruan..klu bkn wat sup pun my mom akan bakar..rsnye itulah menu sy hari2 selama 40hr pantang..daging bkr n ikan2 lain rsnye dlm 2,3 kali je sy ambil..pastu sy ade gak mkn pati ikan polleney ....baunye mmg hanyir tahap ntah pepe..nk minum kna tutup idung pakai tgn sblh..tp alhamdulilah luka mmg baik tmbhan sy suka mkn ikan haruan fresh lg..


ok pastu tang ubt nk kecutkan peranakan ni lngsung x amek..x terfikir nk amek ms tu..ttbe sy rs darah nifas sy cam lmbt nk brenti dh lbeh 40hr..dia kuar cket2 je..kdg2 cam dot2 gtu je.tp d sbbkan puasa dh dkt ms tu sy punyalah risau..habes tenet buku n membe2 sy g tnye cuz nk wat rujukan np darah sy xbrenti lg..so ade sorg membe suggest suh sy start mkn set bsalin...sy review punye review..last2 jmpe yg bkenan d hati iaitu set bersalin NR...ms tu promosi sy dpt RM290 free postage..(ms ni hubby dh mnjeling siap ckp "syg mkn ke?abg takut syg beli pastu simpan dlm almari je nt'..hehe..).
~image ehsan dr google~

* PhytoNatal - 90 biji
* Akar Herbanika - 10 paket
* Minyak Herbanika - 100 ml
* Herbanika barut (krim) - 60gm
* Uncang Cuci Herbanika - 10 paket
* Herbanika Lulur - 100gm

ok yg 1st sy try mkn adalah phytonatal tu...sy try 2 tablet pas buka puasa klu x slp...mlmnyer tu Ya ALLAH punye la sakit perut sy nk *****. fuhh lma gak duk dlm tndas ms tu..cam lembek dh rs tubuh cuz lma sgt mmbuangnye. pas kejadian tu sy trus stop mkn ubt tu dlu sbb klu hri2 sy gtu maunye lembek sy ni..adeii..tp sy rs ubat dia bagus la..mmg tmbh susu n bt kte cergas..skan sy start mkn blk..2bj 1 hari pas mkn..mmg dia buang toksik..
akar Herbanika sy xtry lg...msih dlm kotak lg...mls..hehe,. yang minyak herbanika tu sekali je sapu pastu mls dah...yang herbanika barut pulak sy mmg xpakai lngsung..sy xsuka bau dia..kuat sgt bau herbanya.. (sy pakai Yusmira Halia Bara tu je nk kasi kempis..bau ok cket dr NR) huhu...uncang cuci sempat guna 2 uncang je..n last herbanika lulur..sekali sy try pastu dh xnk try...sbbnye bau dia sy xsuka..sy lbeh suke guna scrub bodyshop yg neh..



~ sy guna yg jenis gni tp yg olive yer...xjpe gmbrnye...nk amek gmbr mls..ngehee(ehsan googles)~


so kesimpulannya...dr byk2 bhn yg ade dlm set bersalin tu...1 je sy maintain guna...yg len...huhu..dats y la my hubby slalu membebel klu sy nk beli ape2..tp isterinya ni curik2 gak beli..eheee..

Thursday, October 6, 2011

Anak


Salam
heyoooo...hehe..my daughter skan dh nk masuk 4bln pd 10hb nt?makin chubby dah dia...ms 1st lahir berat 2.1kg je..skan dh semangat dh..klu dukung cket mst rs kepenatannya..hehe..actually Irdina skan mmg btl2 fully BF...sy mmg niat sejak pregnantkan dia lg nk bg fully BF..alhamdulillah skan ni wlpon sy dh msuk keje blk sy still bleh bg breast milk kat dia. nt sy kongsi cmne nk jd penyusuan susu ibu scr eksklusif ni d lain entry.. :)

sementara nk msuk umur 4bln ni byk dh kebolehan irdina yg sy nmpak..cam pg td dia mcm nk mniarap dh..tp ttbe tgn dia tsekat dia jd mls..haishh..lg 1, mulut dia mmg bising..klu g memane dia mmg suka tegur org..xkesah la sp yg lalu tepi dia..dia msti kuarkan bunyi "auuww eehhh"..kdg2 sy control gak xmo bg dia kuat sgt tegur. klu g sopping lg 1 org2 yg jmpe dia msti nk tarik pipi dia..(keadaan ni hubby sy xbrp ska..sy pon) memandangkan org yg x d kenali cuba mencubit pipi dia itu yg xsuka tu..haish..klu knl xpe gak kan.hehe

irdina o irdina..ummi sayang sgt2 kat irdina..nt besar jd anak yg solehah n org yg bguna tau...



Sunday, October 2, 2011

testing

lama btl x berbl0g.see u s00n

Wednesday, August 24, 2011

Kisah Bersalin Part II

salam..
so kte sambung cite part 1 aritu..hehe..
6/6/2011 = pas pikir masak2 me n my hubby decide g double check kat hosp gov lak..so time tu doc scan mmg btul air ketuban kurang..ms tu kandungan bru 37 weeks. so doc bg surat suh refer kat HUSM..tgk cmne doc pakar kat HUSM nk wat...so bdesup me n hubby g sna..

smpi je kat HUSM trus suh msuk kat Labor room..tp belum nk bsalin ms tu..doc situ nk double check up wat CTG n check jalan..yg part check jalan ni mmg azab..sy xpnah tau part ni mmg sakit giloss..nasib xmnjerit time tu..ngehee..nt wat malu jer.. ;p
so past siap sume prosedur doc suh duk wad..mean sy kna tahan dlm wad..adeiii..xsukenyaa..ingt lg time tu tarikh 6hb6 (tarikh sma sy bsanding kat umah tahun lps..hehe )..ms ni ayah n hubby ade sekali dorang hntar sy ke wad..yg sedihnya kad wad ni xleh ade peneman..pastu hubby siap tnye kot2 ade yg utk 1st class..staf ctu ckp bilik 1st class juz special utk staff HUSM jerk..ok xpe la..sy terima je duk ctu..huhu..
Hubby g amek brg2 sy yg ade dlm keta..ms tu mmg dh prepare brg2 sb doc kat KK pasir puteh tu ade ckp suh prepare brg siap..part yg sedih hubby nk blk g tdo mah kakak dia yg dekat je nga Husm tu..sy ni xpenah ag bpisah tdo nga hubby sejak kawen (yg time merajuk tu toksah kire la..ngehee)..so rs len sgt ble dia nk g..dia siap cium dahi n cakap 'sabar yang..insyaallah xde ape2'..fuhh mengalir air mata den..tmbh2 rs nk bnjir ble part dia pegang perut n cakap ngan baby " baby duk leklok dalam perut ummi ek..semoga baby sehat je..ayah n ummi tunggu baby.."..adeiii telenovela plk..hehe...so mlm tu tdo sorg la sy btemankan membe2 yg duk dlm wad tu..mlm tu mcm2 sy nmpk..ade kakak yg sebelah katil tu tgh duk tahan sakit sbb jln dh tbuka 5cm..dia pun ank 1st..lg la sy bdebar sbb nmpk cam sakit sgt..kejap2 duduk..kejap2 bgn..adeii..trauma rs.

~hr 1st kat ward..bored~


Align Center
7/6/2011 = kena g check nga pakar..scan lg n doc detect ketuban kurang...doc suggest bersalin awl..kena induce la..pikir nye pikir sy setuju nk induce..tu pun tnye hubby byk kali sbb kalau x induce sy still kna tahan dlm wad smpi bersalin..borim la weii..dh la hubby dh nk kna blk sabah 12hb tu.. petang tu doc masukkan 1/2 tablet prostin...so berjalan ke katil time ni dh siap2 bc surah maryam cuz takut sakit...tunggu nye tunggu xde sakit pun..

8/6/2011 = doc check jln hnye buka 1cm..mean xde bukaan..kena masukkan 1/2 tablet lg..azabnye..adei..ms ni rs gak sakit cket2..pasru cam ade kuar lendir2 dh..ms ni sakit mmg kuat ms tghmlm tu..sy xbtau nurse pun sbb try kire xde la 5min sekali..so tahan la dlu..esknya bgn tdo sakit tu cam hilang cket2..

9/6/2011 = check jln lagi n bukaan only 3cm..mcm 1cm sehari je bukaannye..so doc msuk tablet ke3..doc dh siap ckp if dh 4cm sy dh kna g labour room n dorg akn masukkan ubt kot tgn lak..ms ni mmg sakit..tp sekejap2 gak..hubby byk kali dtg..mmg terharu tgk hubby time ni..so tgh mlm tu doc suh msuk labour room..kat labour room punye la rmai yg nk bersalin..ms tu bukaan sy hnyalah 4cm..org2 len yg nk bersalin bukaannya dh 5cm ke ats..so d sbbkan xckup roomnye terpaksa la sy hold dlu..adeii..

10/6/2011 = after breakfast..doc check up n sume..nurse panggil naik labour room..ms tu hubby dtg bwk buah mangga cuz sy ckp nk mkn buah mangga..xsempat nk mkn dh kna panggil msuk labour room........
kat labour room doc pasang alat CTG kat perut..masukkan ubat kat tgn...tambah ubt penahan sakit..ms tu kul 11lbeh klu xslp..hubby kat sebelah..setia menemani..tp kejap2 keluar..tgk muka dia cam cuak..sy leh senyum lg time tu..dkt2 kul 1 hubby nk g jumaat..so sy suh g sbb mcm lmbt lg nk bersalin sy rs..sakit kjp2 je..doc masukkan ubt tahan sakit..sy mcm lali2 n tertdo kejap..
dlm kul 2lbeh hubby dtg blk..kejutkan sy..ms ni rs sakit dh..mcm 5min sekali..hubby duk sebelah bckan ayat quran kat sy..ayat nabi nuh x penah lps duk bc kat telinga sy..dlm kul 4lbeh..pastu ttbe sy dgr jantung bby bunyi len..tnye hubby..dia diam jap..dtg doc suh hubby kuar..doc check jln..bru 5cm..ms tu doc tgk air ketuban sy dh bcmpur drh..so doc pangil pakar..ms tu dorg discuss..sy dh jd makin debar n makin rs sakit...hubby masuk balik n doc ckp kna operate cuz bby hmpir lemas..sy ingt lg time tu cmne muka hubby..siap tnye brp % selamat..adeii..sy mmg dh sakit gle..dh x ingt pe2..nurse siap sedia letak sy ats katil cuz nk bw ke bilik operate..hubby cium dahi..nmpk dia nangis..tp sy xleh nk kata apa dh cuz sakit sgt2..ms on the way duk tolak sy sempat nmpk hubby..ya ALLAH terharu ms tu..sy tau dia risau..sy pun risau + sakit..
kat bilik operation doc nk bius tulang belakang tu sy xduk diam cuz sakit sgt2..rmai duk pegang time tu sy ingt...pas kena suntik tulang belakang tu.dr pinggan ke bwh sy dh x rs pepe..dorg tutup bhgian muka sy..cover xbg nmpk perut kena toreh kot..rs la jgk mcm perut ni d toreh2..tp xrs sakit pun..pastu bru sy dgr suara bby..ms tu doc bw kat muka sy n tnye bby pe?sy jwb gurl n bg ciuman 1st kat bby..Ya Allh..sgt terharu ble 1st time tgk muka bby ms tu..pastu doc bw bby kuar dh..ms tu dorg start jahit blk..so siap la.kena anta masuk ward.

11/6-13/6 duk d ward...13/6 discharged...happy gle..


~gmbr pas bgn pg..bby xde lg kat tepi nk bgn xleh..wayar sna cni~




~nurse bw bby..happy nmpk bby terus boley bgn nga sendiri.sakit dh x ingt ape dh..hehe.. ~

ummi sayang nur irdina amani.. ;)

Saturday, July 2, 2011

Kisah Bersalin 1

Salam,
dah lama nk update story pasal kisah sy bersalin ni..xmau peram lama2 tkt berkulat plk. actually hari tu 21mei 2011 sy amek ct khas sbb nk kejar naik fly8..almaklumla time tu dh nk masuk 36 minggu usia kandungan..mmg ikut T&C penerbangan ibu yg pregnant xleh fly ble kndungan dh cecah 35weeks..so sbb tu sy amek ct awl..sy pilih naik MAS..biarlah mahal time tu xkesah pun. bkn pe sbb penerbangan lain cerewet cket..mcm AA tu mmg straight sgt..byk gak kisah dr kwn2 sy dgr psl ke'cerewetan' AA ni..huhu
so ms naik MAS tu staf dorg xperasan pun sy pregnant..maybe perut kecik kot n pakai bju bsr time tu..hehe..so terselamat la ms tu xpyh tnjuk surat doc..tp ms tu awl2 lg sy dh siap sedia surat doc. akhirnye slmt smpi kat Kelantan...so berenjoy la mkn mcm2 kat Kltn ni..hehe..

ok next step spt biasa sy g wat regular check up kat KK Pasir Puteh..so far sume ok..then sy sbenarnya bcadang nk bsalin dkt private..pilihan sy ms tu adalah KBMC..then sbb nk bsalin di sana sy kna la pegi check kat sna at least 1 kali. so pegi la jmpe nga sog doc pmpuan ni..mls nk mention nma..actually ingt je nma dia..huhu..
so doc ni pun tnye n check buku mngandung sy cam biase..then dia ckp nk scan..(pstt alat scan dia biasa je..xde la canggih mn..huhu) pastu ms scan ayat doc ni xpandai psychology btl rsnye..dh la sy ni pregnant ank 1st..mcm2 bmain kat fikiran ni mak oii..disbb kan bby sy mmg kecik dia ckp " keciknye bby u..terencat ni pmbesaran dia" adeiii..mmg desup jantung tkezut dgr doc ckp gtu. b4 dis kami pegi check up nga mn2 doc xpenah lg ckp g2..hubby dh muka cuak time tu..sy ni apatah lagi..pastu dia check lg kata air ketuban kurang n dia suggest wat CTG (check jantung bby)..so we all follow je la. tiba lak saat tgk jantung bby siap lak ckp..'ish jantung bby u prob ni..kjp2 tinggi..""nt u kna dtg blk cni kte wat CTG tgk cmne bby..if x okay kna induce la.." hello doc..sy pnah bc dlm artikel jantung bby akan tinggi bacaan dia ble time dia tgh aktif n gerak2..lgpun ms tu bby mmg tgh gerak2..bacaan pun bkn tinggi sgt setakat plg tinggi 180..tu pun sekejap je..fuhhh..geram rs ati nk mjawab..tp mokcik ni sabau je dolu..haish..
so kami blk umah dgn ati yg runsing..siap msg ag membe2 yg dh pnah bsalin..mcm membe sy bby dia lahir berat pun 2.3kg jgk..tp skan bby dia dh mbesar bgai juara..ms tu family duk nasihat xyah risau sgt cuz sy mmg risau sgt2 time tu. so bincang2 ngan hubby ckp nk g check skali lg..kali ni kat hosp gov je..klu betul bagai dikata kami follow je ape yg doc gov suh nt........


...to be continued

Saturday, June 25, 2011

Sy dh jadi UMMI

Salam,

lma btul bru nk story...actually sy dh delivered pd 10june hari tu..tepat jam 552 ptg, hari jumaat n seorg khalifah ALLAH tlh selamat di lahirkan. Saya dan suami dh pun beri nama pada baby kami..nama ni saya berkenan masa tgh pregnant lagi..so tanpa cari nama lain kami trus menamakan baby kami NUR IRDINA AMANI BINTI ABDUL SATTAR...kisah sy bersalin nt akan di cerita pd next entry..hehe..almaklumla Irdina dh bgn nk ber'BF..so xleh main tenet lma2..

~ ini lah puteri kami~

Monday, May 16, 2011

Happy teachers day


salam..juz nk wish happy teachers day tuk sume cikgu cikgi...esp kat bekas2 guru yg pnah mngajar sy dr tadika+sek rend+sek men + matrikulasi +univ n.... xlupa guru memandu gak...ngeheee..pe pon jasa n pngorbanan guru mmg xdpt d lupakan. love u all.
now sy jgk memegang title guru malaysia jgk...ingt lg ms sek rend ble cikgu tnye cita2 sy msti jwb nk jd jururawat la..kdg2 doktor la..kdg2 byk lg..asek berubah je..msuk f4..bru nmpk hala tuju cket berangan nk kd doktor pulekssss..tp at the same time sy ade admire kat sorg cikgu math sek sy ni..dia ajar sy..cikgu ni mmg cute wlpon dh beranak 2..aiseyyy..klu korg2 yg ex-classmate sy dlu msti still ingt kan kat Puan Madina..yups..dia la yg mmbuat sy rs minat nk jd cikgu math...n akhernya tercapai la minat sy tu skan ni..ngeheee..
so selama hampir 4 thn sy jd cikgu ni masih byk lg yg perlu diperbaiki..esp teknik pengajaran..hrp2 1 ari nt ank2 murid yg sy pernah ajar jd manusia yg berguna..insyaallah
ingt lg ayat salah sorg stdnt sy..skan sudh f4..sy ajar dia math dr f1-f2... "teacher, nape sy tgk teacher skan makin rendah?"..hahaha..actually ms sy ajar dia awl2 dlu kementot kecil je..lbeh rendah dr sy..skan dh tinggi mengalahkan sy..ms tu bru terpikir...(dh kertu rupenye aku ni)..ngehheeeeeeee

sekian.

Monday, May 9, 2011

Hye Baby

April aritu me n my hubby ade appointment nga doc pakar O&G kat KK, Sabah. we all choose Sabah Medical Centre (SMC)..actually SMC ni under KPJ gak. mcm dorg nye cwgn kat malaysia timur ni la. Tujuann sebenar sy n hubby g SMC ni sbb nk tgk status kndungan sy cmne..cuz kami cadang nk fly blk Kelantan 21hb5 ni..so kena la check up pe yg ptt.. (^_^)

~ ms ni tgh tunggu doc smpi cuz ade org nk bersalin time ni..kenala tunggu..smpat lg ayah bc paper~

Tiap kali nk jmpe doc @ scan pe pe si ummi ni msti slalu bdebor jer..adeii..tkt la gak klu ade pe2 prob..tp mtk2 jauh sume tu. kat SMC tu kami jmpe pakar yg bnama DR. AJAZ NABIJAN...doc ni asal dr Johor n kawin nga org dusun sabah ni.almost 32 years dia duk Sabah ni..haish..lma gak tu..ble tgk dia nyer kelulusan mmg dia pakar O&G dr oversea la..ok la jgk sy nk tnye mcm2 ni..hehe

~ muka budget tenang..padahal dlm hati ALLAH sj tau..hehe ~

Ms 1st check up doc nk scan 3d biase je..time tu bby dlm perut ummi ni asek bgerak je..doc tunjuk jantung bby, tgn, kaki, tulang belakang n etc..wlpon xbrp nk nmpk tp ummi happy sgt nmpk bby sihat. pastu tiba lak part doc nk scan tgk jantina bby ummi ni..mula2 doc ltk alat scan tu bby xtunjuk lg dia punye tuttt..doc tunggu jgk nk bg ummi n ayah nampak..then tibe2 doc tunjuk tgn bby g tutup bhgian tuttt bby tu..haish...pemalu rupenya ank ummi ni~tersenyum ummi n ayah tgk..hehe..pastu doc ni xputus asa..dia tunggu n gerak2kan perut ummi spy bby larikan tgn..sonang ummi n ayah nk pilih bju klu tau jantina nt.tnggu punya tunggu..last2 bby larikan tgn gak..akhernya nmpk la bby nyer tuttt..so ummi n ayh tau dh jantina bby. pastu ade ag part yg mnunjukkan bby ni pemalu...ms ni ummi n ayah suh doc scan 4D..haish konon nk tgk rupe ank. tp bby ni punya la malu..dia siap duk meniarap pastu xmo tunjuk muka..tnggu smbil usik pon bby xmo tunjuk gak..haish frust ummi n ayah. tp xpe maybe bby nk tnjuk muka dia nt lahir...ummi n ayah nantikan kehadiaran bby nt..love u syg.. (^_^)

k kat cni ummi nk upload gak video bby...tp ummi xtau ni ape sbenarnye..aritu doc dh jelaskan tp ummi dh lupe..1 je nk upload..yg len nt bby besar ummi tunjuk balik..insyaallah.semoga baby selamat di lahirkan nt..n semoga mudah bby keluar nt..smpi ms bby mst kuar yer..ngehheee

Koir antara kelas

salam,
ni kisah dh lma ni..tp xde la lma sgt...dlm 2 minggu lps..ngeheee..ibu mngandung mls nk hapdate. hari tu sek sy ade wat ptandingan koir antara kelas...ni aktiviti sempena minggu bhs kat sek tu. sbg guru kelas, sy ni kenala kerah tenaga ank2 murid suh nyanyi..ehek..1st dorg nk nyanyi koir kan lagu 'seasons in the sun'..last2 xmau cuz ade kls yg wat lagu yg sma. fuhhh..ponat mummy ajor suh ingt lirik tau..hehe..then pastu dorg decide nk nyanyi lgu 'the show-lenka' tuh..omak bagi jo..lgpon dorg sume dh ingt lirik..senang cite..pastu tugas sy pantau cara dorang nk perform nt cmne..last2 ok la jgk even last minutes.haish lg 1 bdk2 ni klu time practice bkn main suara kuat cam nk gegar 1 bgnn..tp ble perform ats stage trus suara ilang tah mn..haishh..malu rupenya ank2 den ni..ngehehe..

pe pun teacher nk ucap tahniah kat korg cuz bg kjasama..sonang je dorang ni nk urus sbb sume pompuan..hehe..

next year bt yg tbaik lg!!chayok
video

Monday, April 18, 2011

i like to move it..move it

salam..

arini bgn pg2 dr tdo g gosok gg terus muntah x hengat donia..sy ingt morning sickness sy ni dh ilang..upenya masih ader..emmm..g sekolah pon ade membe tegor nmpk kecil drpd biasa..ahaks..bru1 ari muntah xkan dh slim..ngeheee..
arini gak ade aktiviti kat sekolah..penat cket cuz kna latih students sy koir..sy kan guru kelas dorang so kenala latih dorg nyanyi..even cikgu dia ni suara mmg mantoppp..kih2..
bby lam perut sgt aktif arini..asek bergerak je dia..main ape ntah lam perut ummi dia ni..ble time ummi dia amek kamera nk rakam dia gerak2 pandai lak dia wat diam..ble ltak kamera balik trus la dia main bola sepak @ bola jaring kat dlm perut ummi dia ni..hehe..pandai btul ank ummi ni. ;p
then tgh mnaip blog ni pun smpat ag dia tendang2..hehe..subhanallah..alhamdulilah ble pk sume ni sy sgt bsyukur..mcm xpercaya pun ade cuz dlm tubuh sy skan ni ade 1 lg makhluk ALLAH S.W.T...kmi kongsi darah+ mkn + feelings yg sma at the same time..syukur pd ALLAH.



Align Center~image google..ini bukan peyut sy hokeiii..ngehee~

Thursday, April 14, 2011

Andai Lelaki Tahu

~copy from fb~


Andainya lelaki tahu..

Apabila seorang perempuan jatuh cinta,

lelaki itu tidak semestinya punya segalanya

tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.

Andainya lelaki tahu..

Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata,

itu bukan bermakna dia lemah,

tetapi dia sedang mencari kekuatan

untuk terus tabah menyintai lelaki itu.

Andainya lelaki tahu..

Apabila seorang perempuan marah,

memang dia tidak mampu mengawal perasaannya

tapi percayalah, itulah maknanya

dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu.

Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh.

Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang,

semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

Andainya lelaki tahu..

Apabila perempuan bercakap banyak,

dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas,

tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.

Andainya lelaki tahu..

Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah,

itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya,

tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik,

bukan untuk dirinya,

tetapi untuk masa depan anda.

Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda,

bukan bermakna dia tidak sayang..

tetapi dia terlalu sayangkan anda

dan masih menganggap anda anak kecil

yang masih memerlukan sepenuh perhatian.

Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya,

anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi.

Naluri keibuannya sangat kuat.

Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.

Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan merajuk,

jangan kata dia mengada-ngada.

Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit

atau hadiah sedozen,

tetapi cukup dengan perhatian

yang boleh buat perempuan rasa dihargai.

Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’,

itu tidak bermaksud dia tidak menyintai

tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya,

bukan hanya hadir dari kata-kata

tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.

Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu,

dia benar-benar maksudkannya.

Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.

Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu,

jangan percaya kata-katanya

kerana dia hanya mahu menguji kamu.

Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya.

Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya.

Selagi dia dengan kamu, percayalah,

walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya

tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.

Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan menjadi degil,

dia bukan bermaksud untuk menjadi degil

tapi dia mahu melihat

sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya.

Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut.

Andai kena caranya,

jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.

Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan berkata,

“tolong tinggalkan saya!”,

dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya.

Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja.

Apabila dia kembali tenang,

percayalah dia akan mencari anda semula.

Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda.

Perempuan sukar untuk mengawal perasaan.

Dia terlalu emosional.

Tapi dialah yang paling menyayangi anda

dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

Andai lelaki tahu..

Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu

dengan perbezaan yang tersendiri.

Tetapi sekiranya mereka saling memahami,

mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan.

Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali.

Di sebalik air matanya,

tersimpan seribu satu kekuatan

yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya.

Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah

tapi dia punya kekuatan tersendiri

yang bisa menggoncang dunia

dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya.

Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda

kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja

tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda

dan membuatkan hidup anda lebih sempurna.

Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu

yang terbaik untuk anak2 anda.

Wednesday, April 13, 2011

1st anv celebration

salam,
hye eberibadi...ngeheee..
beberapa mnggu lps kan..me n my hubby ade wat smbtn anniversarry scr kecil-kecilan...juz candle light dinner kat umah je. ms ni x terpikir nk smbut tmpt len..1st nye sy xlarat nk travel jauh2...ngeh3..tnggu after bsalin la bru pk sume tu..so korg nk tau x pe yg sy wat..jeng jeng jeng ( budget org nk tau la tu...erkkk )..
aceli sy masak western hari tu..chicken chop+ lamb chop+ mashed potato + sayur mayur + limau suam + red velvet cake..itu ajooooo..
yg xtahannye part air tu buh dlm teko plastik je..biase la kan rmh perantau mmg slalu brg2 xckup. klu bli brg2 ckup kat cni nt susah nk wat blk semenanjung..aiseyyy..pe kata kte lyn gambo jerk..
eh eh..sblm tu kan nk story psl kek tu..nk d jadikan cite kek tu pttnye kna ltk cream chesse..tp cari punye cari kat sume kdai yg ade kat cni tarak plk cream chesse tu..yg ade chesse yg bdk2 mkn nga roti utk tulang kuat tu..ngehee..sbb xde sy bli je yg tu..blk umah wat double boiler ltak fresh milk cket n biar cair cket..last2 jdlah spt gmbrjh kek di bwh ni..hehe..jum kte enjoy!!















~nah sekeping gmbr somi isteri harus ditempek (gmbr en somi hrs di potong karna cekci..ngehee..ats pkai kopiah tp bju xpakai sbenarnye tu.. ;P)


itu sj yg nk d update ari ini..hehe

p/s __hadiah anV ape yer?..ececceeeh..biarlah rahsia..kwang3

Sunday, March 27, 2011

Baby's stuff

salam korang...

sy skan ni tgh tcari2 brg2 keperluan bby...skan ni dh almost nk msuk 7bln.klu ikut pngiraan mmg tlalu awl nk bli brg2 ni sume.tp in case pe2 hal baik sy prepared awl2.lgpun jarak tmpt sy tinggal nga tmpt nk g shopping ni lbeh kurang 2 jam okeh..sgt jauh..nga jalannye cam ntah pape..huh..tiap kali g KK puasla sy mnahan perut ni..riso gak..byk gegarannya..adeii..almaklumla bkhidmat d pedalaman. actually hope thn ni dpt la sy transfer. dh almost 4 thn duk cni...mcm2 dh rs..theee

k bukan sy nk cite sal pngalaman ngajar d pdalaman ni..juz nk cite psl brg2 yg sy teringin tuk bli tuk bby dlm perut ni...sush jgk nk pilih brg ni sbbnye xtau lg jantina actually. dlu sy ade g scan kat private nk tgk gender bby...tup2 bby tutup plk..aiseyy..tp doc tu bg ksimpulan yg bby seakan2 mnunjukkan ciri2 'girl' ....ngeee...tp sy xnk bgantung nga andaian doc tu. ingt nk g scan 4D lak..nk tgk keseluruhan pkmbgngan bby..hehe..tp bt ms skan sy bru bli 2,3 helai bju bby..kbanyakkannya sy amek wrna putih dlu..klu bby girl mmg cantik bju2 dia..dah la sy ni gilerkan pink colour..adesss..mak dia plk seronok beronok2.. ;)

so ngan adenya cket2 pakaian bby ni..sy pon nk la usha2 tmpt simpan pakaian dia ni..sy duk bkenan nga bakul pakaian yg cam dlm gmbr d bwh ni...so masih lg duk mncari mn nk dptkan bakul cam gitu..if korang tau mn2 blog yg ade jual bakul cam gitu let me know k...

~ yg mcm di atas ni cantik...tp klu bleh nk yg ade penutup kan..~



~gmbr last ni mmg sesuai tuk bby girl...mmg cantik..2 in 1 plk tu..hehe ~



hrp2 jumpa la yg bkenan ni nt.. ;)

Friday, March 18, 2011

1st Anniversary

Salam..
18mac 2010...tepat jam 10 mlm sahlah sy jd isteri orang...owh..time tu xpnah terpikir pe2 nga perubahan status tu..ngheee..
so arini 18mac 2011 genaplah setahun usia perkahwinan kami. dalam setahun ni byk sgt yg dilalui...ada suka+ ada duka + ada lawak n mcm2 la..yerla kan dulu2 pun kmi bukan bcinta lama2 pun..knal 3 bln jer trus putuskan utk kawin..so dlm pkahwinan ni la kami bcinta..ngeheee

actually. sy sgt btuah ade suami mcm suami sy skan...(kembangla idung org tu..hehe) tp xpe mmg ikhlas dr hati..betul2 btuah dpt suami mcm dia..nk2 dia byk tylg sy dlm uruskan hal2 rmh..nk2 skan ni tgh pregnant lagi la..adeiii..sy ni klu bpisah sekejap pun msti asik ttnya2 je..xleh pisah lama2..hehe..

pe pun entry ni khas utk our 1st anniversary ...we'll x celebrate lagi..almaklumla kat kg ag skan cuz blk tgk my father sakit aritu..so skan ayah pun dh sihat..fuhh lega hati den..nt sume dh ok bru kami fikir nk celebrate..klu celebrate pun juz simple2 je.

sy amat bharap pkahwinan ini akan sntiasa mndpt keberkatan dr ALLAH n sntiasa dilimpahkan rezeki n dikurniakan ank2 yg soleh dan solehah n semoga2 sma2 dpt harungi susah dan senang bsama..amin

to abg (if u read this )= i love u 4ever..mmuah ;D

bye all.

Sunday, February 27, 2011

Makan! Makanan

ngeee..tajuk ape tu?apakah itu?..hehe..sj nk upload bbrp keping gmbr mskan yg sy msak minggu lepas..aceli xde pe2 pun..just a simple lauk pauk je..jom kte usha kengkawan..hehe
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

1st pic adlh butter prawn...tp sodih den cuz dia punya telur xjd serabai2 mcm kat restoran..awat ni..huhu..tp xpe sy kan budak bru bljr..ngeeee


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


2nd pic adlh ketam msak bercili..kak long sy slalu wat ni..sy bt ni pon sbb aritu ingt nk msak lemak cili api kan ketam ituh..tp mls plk nk g cri santan..ngee..last2 selongkar peti n almari sume jmpe la sume bhn2 nk wat ketam bcili ni..so jd lah spt dlm gmbr..hehe


itu sj...k last gmbr adlh gmbr bunga api..gmbr ni my hubby amek kat halaman rmh kami.time ni chinesse new year..jiran kami chinesse...so smbil2 dgr bunyi mcm perang dunia my hubby pun amek ksempatan amek gmbr tu..dia pon bru bljr amek gmbr..ngeee
;
;
;
;
;


so sekian terima kasih..itu sj kisah hari ini..hehe

Sunday, February 13, 2011

Pregnancy Weight Tracker


~ ni la sy nyer result~ngeeeeeee


hyep all,

td sy ade main2 kat web http://www.babycenter.com .sy try la bbrp tools kat ctu...yg plg best sy try yg pregnancy weight tracker ni...just nk tau if berat badan sy ni normal @ x ms mngandung ni. siyes la ms 1st month pregnant berat sy sikit turun...b4 dis berat sy 48kg..ms awl2 pregnant pnah turun ke 45kg hokeiii..scaryy sgt time tu cuz sy mmg xde selera nk mkn...pikir psl mknn pon wat sy loya.adeiii..tp pastu masuk bulan ke-2..berat naik 1kg..then bulan ke-3 naik 1kg lg..smpi la bulan ke-5 ni naik 1kg lg...aiseyyy..skan berat dh 53++..hehe..muka pon dh mulat mengotel dh. so conclusionnye berat sy akan naik 1kg tiap bulan...bulan ni sy rs makin byk cuz, sy makin bselera. klu x caye cer korg tgk post2 yg smalam..sume psl mknn kan..cer tgk..cer tgk (pengaruh antu kak limah balik rumah..haha )...
sy xkesah berat sy naik skan...tp sy arap pas bsalin berat bleh kmbali ke normal..adeii kna berusaha gigih nt..hehe..skan ni sy pk ksihatan bby lam perut n jgk ksihatan sy ni. itu yg pnting..berat dh mningkat sy dh xkesah..tp jgn la mningkat lbeh had...sy pnah bc 1 artikel..normal bg ibu mngandung naik berat bdn antara range 10kg-15kg..so sy nk mngandung scr sihat n nk bby sy sihat n sy jgk sihat..hehe..x gtu kwn2?

Saturday, February 12, 2011

Menu For Today

As-salam

hyep ... arini terajin lak nk update psl menu masakan arini (lunch)...aisehhh..semenjak 2 3 menjak ni suka plk sy ni makan2 n makanan...hehe..mls nk cite manyak..ni msti kes pmbawaan bayi bab kata kwn2..hehe..berat pon dh meningkat sbyk 5 kg dh..hehe..xpe asal bby lam peyut ni sihat n ummi dia pun sihat jgk n ayah dia jgk...byk btol n nyerrr ;p

okeh arini mls nk cite byk..nk ltak gambo je (boleh gitu?), so meh kte tgk ape menu yg tlh slmt masuk dlm peyut kami berdua..eh2..bertiga la..si kecil ni pon merasa gak..ngehheeee..so jom kte tgk:
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
1. Gulai lemak yg tlebih masak cuz ralik potong buah..ngehee


2. Ikan masak pedas (4 ekor, 2 ekor utk awk..2 ekor tuk sy )


3. Betik manis (yummeh)


4. Paku pakis goreng kicap + sotong (main hentam nyer resepi)


.......... tara........




p/s ptg td try nak wat kuih kasuwi lak...tp xterbuat cuz xckup bhn..mls nk kejut husband ngah tdo suh g bli bahan cuz dia ngah xbrp sehat..hehe

jumpe lagi ;)

Halal- Toyiba

As-salam,

okeh arini sy nk cite sal mkn2 lak.actually sy sgt suke tgk blog yg ade mkn2 ni..heehe esp yg post resepi skali.al maklumla sy ni masih lg dlm proses pmbelajaran utk mnjadi chef (eceh...xde maknenye.. ;p ) chef utk family sy je la..hehe..
okeh arini xsmpat msak breakfast cuz aritu ade bli kuew teow. hajat di hati nk masak kuew teow..tp ble g check kat SMS Jakim Halal ttbe status kuew teow yg hubby sy bli tu xde dlm senarai..so confius yg teramat n was2..jd kami buang je la. bukan pe sblm ni kmi xtau yg roti gardenia kat Sabah ni dh tutup status halalnye..dh hmpir 3 bln ttup...pe yg sy ingt sy pnah bli roti tu bln lps...adeiii..aritu bru sy dpt tau..so rs mcm nk kluar blk je yg dh telan tu.tmbh2 lg rs bdosa sgt cuz msti bby lam perut mkn pe yg sy mkn..adeiii...tawakal je la.huhu
dats y la skan ni klu bli pape check status halal dlu...husband lak klu nmpk cam mknn yg xpnah2 mkn @ byk tulisan selain tulisan Melayu trus reject xmau bli..tensen i..hehe..last2 suh check dlu kat Jakim Halal tu.
okeh so klu korg nk check status halal tu leh check ngan cara ni:

Taip HALAL SEMAK ( No. pendaftaran syarikat ) Hantar ke 15888

semoga apa yg kte mkn n jd darah daging kite adalah dari sumber yang halal...insyaallah.

jumpe lagi ;)